OSCILLATIONER

SVEND SØMOD & EKKOFLOK

KUNSTPROJEKT | 2023

Installationsfoto

OSCILLATIONER

ET KUNSTPROJEKT OM KREDSLØB

Genbrug, leg og samskabelse er nøgleord for det tredje kunstprojekt i Taastrupgaard. To kunstnere udvikler sammen med børn og unge fra Taastrupgaards Lån & Leg et kunst- og lydprojekt med elektronikaffald fra Genbrugsgården og lokalområdet.

 

Er det torskerogn?

”Er det torskerogn?” lød et af spørgsmålene i juni, hvor billedkunstner Svend Sømod og lydkunstner Ekkoflok afviklede en indledende lydworkshop sammen med børn og unge fra Lån & Leg. Det der engang var torskerogn på dåse, blev på workshoppen forvandlet til en lille elektronisk spilledåse eller lydinstrument, en såkaldt ”torskerognssynthesizer”, der udfordrer den gængse forestilling af, hvad en synthesizer er. En synthesizer er et elektronisk musikinstrument, der normalt forbindes med et keyboard for at frembringe lyde.

Torskerognssynthesizer i spil

En af deltagernes synthesizere koblet til en skærm

Lyd -og lysskulptur til Taastrupgaard

Den indledende lydworkshop var den første ud af flere workshops, som led kunstprojektet Oscillationer, som Svend Sømod og Ekkoflok har udviklet sammen med børn og unge fra Lån & Leg i Taastrupgaard. Gennem en række workshops har kunstnerne i fællesskab med beboere udforsket og skabt et elektronisk kunst- og lydprojekt med udgangspunkt i elektronikskrot indsamlet i lokalområdet. Projektet har sat fokus på, hvordan kunstneriske processer og samarbejder kan bidrage til at skabe innovative og bæredygtige løsninger på samfundsmæssige udfordringer, her genbrugt elektronik.

De mange workshops er udmundet i én sammenhængende audiovisuel installation, som skal placeret i et nedlagt billedskolelokale i Taastrupgaard. Installationen er skabt af børnenes og beboernes lyd- og lysmaskiner og samlet til ét stort kredsløb som både sender soniske, dvs. lyde og visuelle signaler ud.

Kunst- og lydprojektet har skabt oplevelser og læring med kunst og kreative processer med fokus på elektronik. Kunstprojektet har udforsket nye anvendelsesmuligheder for Genbrugsstationen og skabt nye forbindelser og samarbejder på tværs af beboere, fagligheder og generationer.

 

Om projektet

Kunstprojektet er et samarbejde mellem Svend Sømod og Ekkoflok, børn og unge fra Lån & Leg og Genbrugsgården. Projektet er initieret af AKB Taastrupgaard og kurateret af Empathic Environments. Svend Sømod og Ekkofloks kunstprojekt er det tredje og sidste kunstprojekt i rækken af tre kunstprojekter i Taastrupgaard. Kunstner og arkitekt Gitte Juul er ved at afslutte sit kunstprojekt Tingstedet og Superflex indvier i efteråret deres skulptur udviklet i samarbejde med elever fra Ole Rømer Skolen.

 

Kunstprojektet er en del af kulturprojektet Kysset, som involverer beboere i den fysiske omdannelse af Taastrupgaard gennem kunst, arkitektur og teater. Kysset er initieret af AKB Taastrupgaard i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, Taastrup Teater & Musikhus, Høje-Taastrup Billedskole, Nationalmuseet, Aarhus Arkitektskole, University of California, Berkeley. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

 

Svend Sømod. Foto: David Denke

Svend Sømod

Svend Sømod tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2021 og bor og arbejder i København.

Hans kunst fordeler sig over forskellige discipliner – en praksis, der kan ses i forlængelse af Gesamtkunstwerk-traditionen fra 1800-tallet. Her bliver flere kunstformer sat sammen til et helhedsværk, som eksempelvis hos komponisten Richard Wagner, der var fortaler for at inddrage såvel musik, teater og billedkunst for at opnå den rette stemning i sine operaværker. Helhedsværket er også grundlaget for Sømods arbejde, som, ud over lyd- og lysinstallationer, omfatter formater som skulptur, maleri, grafik, udsmykninger, møbler, lamper, drinksbar og sågar en cocktailprinter. Sømod skaber selv sine værker fra bunden og bruger bl.a. teknikker som oxidation, laserskæring, opløsning, slibning og elektroforzinkning – teknikker han tillærer sig gennem selvstudier og i et væld af forskellige sammenhænge.

Ekkoflok

Ekkoflok

Ekkoflok, født med det borgerlige navn Valdemar Kristensen, har i over et årti arbejdet i krydsfeltet mellem kunst, elektronik og musik. Udover sin praksis, som udøvende kunstner, musiker og komponist, designer han også sine egne musikinstrumenter. Ekkoflok studerer i øjeblikket på det Rytmiske Musikkonservatorium i København.

Et gennemgående tema i Ekkofloks praksis er det brugerinddragende, samskabende og workshoporienterede. Gennem forskellige workshops, stræber han efter at dele sin passion for at bygge lyde fra bunden af grundlæggende elektroniske komponenter. Ekkoflok driver desuden det lokale hackerspace i København med fokus på lyd - CPH Music Maker Space.