MYCOLAB
GITTE JUUL

KUNSTPROJEKT | 2022 - 2023

”Ligesom brødbagning er dyrkning af mycelium et håndværk, hvor en organisme dyrkes, vokser og bages. Vi lærer af svamperodnettets evne til at skabe forbindelser - og integrerer mycelium i bagepavillonens arkitektur”

— Gitte Juul, kunstner og arkitekt

Taastrupgaards nye bagepavillon, Tingstedet, skal delvist opføres med mycelium som byggemateriale. Mycelium er svampenes rodnet, der danner forbindelse til andre planter og træer, som det lever i forbindelse og symbiose med.

Samtaler mellem kunstneren Gitte Juul og brugere af Det Grønne Hjørne med interesse for svampedyrkning - og myceliums evne til at skabe forbindelser - har ført til ideen om at benytte det biobaserede byggemateriale til opførelse af pavillonen, der med tiden kan komposteres og dermed vende tilbage til naturens kredsløb og det grønne fællesskab, det er vokset ud af.

Mere specifikt skal pavillonens indvendige sider beklædes med paneler, som er fremstillet ved hjælp af svampemycelium. Produktionen af myceliumpanelerne finder sted i Taastrupgaard i et særligt indrettet “Mycolab”. Her eksperimenteres med grotid, tørretider, og materialevalg for at opnå et optimalt resultat.

Brug af svampemycelium til fremstilling af byggematerialer er endnu ikke så udbredt, men kan meget vel blive det i fremtiden. Især indenfor arkitektur- og byggebranchen bliver der i stigende grad forsket i naturbaserede byggematerialer, som kan tilbyde klimavenlige alternativer til eksisterende materialer som beton.

Medarbejdere fra Det Boligsociale Team og unge lommepengeansatte står for selve produktionen i Mycolab, mens professor Phil Ayres og ph.d.-studerende fra Arkitektskolen bidrager med viden og praktisk knowhow til udvikling af produktionsapparatet. Phil Ayres er er leder af forskningsprojektet FUNGAR og lektor på Center for IT og Arkitektur på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Svampemyceliet kan vokse i alle former for organisk materiale lige fra hamp til bøgeflis.

Svampe-panelerne bliver fremstillet ved, at man først dyrker svampen i en form. Når den har opnået den ønskede massefylde, bages den så svampemyceliet dør.