Baggrund
’En drøm om i morgen’ er navnet på den boligsociale indsats i Taastrupgaard.
Den boligsociale helhedsplan er en 4-årig plan, der beskriver en række indsatser og projekter, som Det boligsociale team arbejder med for at skabe trivsel og tryghed i Taastrupgaard og understøtte visionen om en boligafdeling med plads til alle – og plads til forskellighed.
Den boligsociale indsats og det boligsociale team er til for beboerne og derfor er vi også fysisk placeret i en af områdets boligblokke.
Den aktuelle boligsociale helhedsplan løber fra 1. december 2024 til 30. november 2028, og er finansieret af Landsbyggefonden, boligselskabet AKB Taastrup og Høje-Taastrup Kommune.
Vores fælles indsatsområder, som er defineret af Landsbyggefonden for perioden 2024-2028, er:
Uddannelse og livschancer
Der skal ske et fagligt løft af børn og unge, så flere bliver skoleparate, og flere tager en uddannelse.
Beskæftigelse
Flere beboere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet gennem beskæftigelsesindsatser for voksne.
Kriminalitetsforebyggelse
Børn og unge skal støttes i et liv uden kriminalitet, og områderne skal opleves trygge.
Sammenhængskraft og medborgerskab
Flere er en del af fællesskabet, og deltager aktivt i samfundet.
Kunst som læringsrum for kulturelt medborgerskab og katalysator for social forandring
Den boligsociale indsats arbejder vi derudover på at koble de sociale indsatser og den fysiske udvikling i Taastrupgaard gennem kunst, kultur og kreative processer – både strategisk og i praksis.
Vi arbejder med udgangspunkt i en bred kunstforståelse, på både fysiske og sociale parametre:
I det fysiske rum arbejder vi med kunst som fysisk og æstetisk produkt, som kan tage mange former og udtryk inden for kunstretning; om det har midlertidig eller blivende karakter, eller hvor og hvordan det intervenerer i boligområdet.
I social forstand arbejder vi med kunst i et alternativt læringsperspektiv, hvor vi fx gennem workshops arbejder med at styrke og udbygge beboernes kreative færdigheder, forestillingsevner og erfaringer med sanselige og æstetiske indtryk og udtryk.
Fælles for de to greb er, at vi arbejder ud fra en stedsspecifik og ressourcebaseret tilgang, som tager udgangspunkt i boligområdets fysiske og menneskelige ressourcer og potentialer.
I Det boligsociale team arbejder vi altid ud fra et beboerperspektiv for at sikre relevans, synlighed, samskabelse og ligeværdighed i processerne.
Vi ved at de kunstneriske og kreative processer giver mulighed for at forme identitet, selvforståelse og demokratiske evner – og at denne udvikling kan give mod til at ytre sig og finde nye handlingsveje, fordre sameksistens og deltagelse i bæredygtige sociale fællesskaber på tværs af forudsætninger, forskelligheder og kulturer. Gennem kunsten udvikler og styrker vi dermed beboernes indsigt og udsyn og dermed deres vej til at blive aktive og handlende medproducenter af kultur- og hverdagsliv i fremtidens Taastrupgaard.
Bæredygtig udvikling og bystrategisk fokus
For at sikre en bæredygtig og blivende udvikling og forankring i både de sociale indsatser og det fysiske rum, er strategien for helhedsplanen 2024-28 at arbejde for, i højere grad, at gå fra enkeltstående og tidsbegrænsede projekter til løbende udvikling og implementering i praksis.
Det vil vi gøre ved at fokusere på at styrke samarbejdet og organiseringen på tværs af lokale aktører, erhvervsliv samt ved en målrettet kobling til det bystrategiske arbejde i det kommende Kulturkvarter.
Vi arbejder for at styrke samarbejdet til de lokale aktører, både kommunale, private og civilsamfundsaktører, hvor vi identificerer fælles ambitioner og målsætninger med henblik på at styrke samarbejdet om kunst, kultur og alternativ læring i Kulturkvarteret.
Inspirerede af den såkaldte ”Aalborg-model”, har vi fokus på så vidt muligt altid at have mindst én relevant ekstern samarbejdspartner med i vores indsatser og projekter. Vi lader de relevante aktører om at løse deres kerneopgave, mens medarbejderne fra den boligsociale indsats først og fremmest står for at samle parterne og facilitere processen, så vi sammen kan udvikle nogle gode løsninger.
I ”Aalborg-modellen” indgår de boligsociale helhedsplaner primært med medarbejderressourcer i udviklingsfaserne, men agerer samtidig platform for, at forskellige parter i lokalområdet – både kommunale, private og civilsamfundsaktører – kan mødes og i fællesskab udvikle nye initiativer og indsatser.
I en virkelighed med færre midler til de boligsociale helhedsplaner er det afgørende at vi bruger vores ressourcer, relationer og unikke position til at bidrage til udvikling af praksis i de eksisterende strukturer. At vi bidrager med og insisterer på, at vores perspektiv og metode optages som læring ind i disse institutioner.
I koblingen til det bystrategiske arbejde med det kommende Kulturkvarter og udsigten til dette nye fællesskab, er det afgørende fortsat at inddrage beboerne i udvikling af lokal stedsidentitet med ressourcebaseret tilgang. I den proces er der et øget behov for fysiske markører og interventioner, som kan samle beboerne, samt styrke identitet, sameksistens, tryghed og værdifællesskaber på tværs af boligområderne i Kulturkvarteret.
Ambitionen er at give ejerskabet tilbage til beboerne, så de er aktive medudviklere af Kulturkvarterets identitet og at vi sikrer den sociale sammenhængskraft og det (fler-) kulturelle medborgerskab.
Hvad er en boligsocial indsats?
En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.
Den boligsociale indsats er karakteriseret ved at mobilisere de offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund ud fra en helhedsorienteret tilgang.
Indsatsen involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer, som i samspil med beboerne i området agerer koordineret på en bred vifte af udfordringer, der gør sig gældende i boligområdet.
Den boligsociale indsats tager typisk afsæt i et lokalt placeret sekretariat i boligområdet, tæt på de beboere, som er genstand for indsatsen.
Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.
Landsbyggefondens boligsociale midler kan søges af de almene boligorganisationer i samarbejde med den kommune, som det pågældende boligområde er placeret i. Støtten gives til udsatte almene boligområder, hvor der er konstateret væsentlige problemer af økonomisk, social eller anden karakter.
Læs mere her: Boligsociale indsatser | Social- og Boligstyrelsen