Taastrupgaard i forandring

Det nye Taastrupgaard bliver kendetegnet ved grønne områder, gode boliger, plads til leg, fællesskab, naboskab og et aktivt kultur- og fritidsliv.

Frem til 2030 bliver Taastrupgaard renoveret og transformeret. Nogle blokke bliver revet ned og nye boliger bliver opført. Det store boligområde bliver inddelt i tre mindre kvarterer med forskellige karaktertræk: Havekvarteret, Bykvarteret og Skovkvarteret.

Samtidig bliver Taastrupgaard en del af Kulturkvarteret i Taastrup. Mod Selsmosen bliver Selsmosekvarteret med private lejeboliger opført og i 2023 åbnede Børne- og Kulturhuset – en ny folkeskole, der samler Høje-Taastrup Kommunes kulturtilbud til borgere i hele kommunen.

Gavlstien fra Flyover af Havekvarteret. Se video på Fremtidens Taastrupgaard her.

En modernistisk utopi

Taastrupgaard blev opført i 1972-1974 efter velfærdssamfundets vision om det gode boligliv. 

Drømmen om det gode liv

Det gode boligliv i Taastrupgaard indebar boliger med gode muligheder for indretning i en størrelses variation, der gav plads til alle typer familier og beboere. Boligområdet tilbød lys, luft og trivsel væk fra storbyen. De store parkeringsarealer og nærheden til S-tog opfyldte familiens behov for let tilgang til transport og mobilitet til byen. 

Taastrupgaards struktur og funktioner er skitseret med inspiration fra den schweiziske arkitekt Le Cobursier’s tanker om det modernistiske boligcenter, hvor alle funktioner var indenfor rækkevidde og det kun var nødvendigt at forlade området for at gå på arbejde. 

Selve bebyggelsen er et eksempel på 1970’ernes storskala montagebyggerier opført med 38 blokke i beton. Blokkene centrerer sig om livet i afdelingen og mellem blokkene, med afskærmning mod den omkringliggende by og trafikseparering af de bløde og hårde trafikanter, så børn kunne lege sikkert og trygt.  

Men hvor boligområder som Taastrupgaard dengang var et svar på en bedre fremtid, bliver boligblokke i almene boligområder i dag revet ned i hele landet.  

Ny lovgivning

Den 22. november 2018 vedtog Folketinget en ny lov om parallelsamfund. I loven bliver almene boligområder, som har over 1.000 beboere og har været på den tidligere ”Ghettoliste” i over 5 år, kategoriseret som et ”Omdannelsesområde” og skal lave en udviklingsplan, hvor andelen af almene boliger reduceres til 40%. 

Fremtidens Taastrupgaard

AKB Taastrup, KAB og Høje-Taastrup Kommune har udarbejdet en udviklingsplan for Taastrupgaard, der blev godkendt af afdelingens beboerne ved urafstemning i september 2021.  

I Taastrupgaard nedbringes antallet af familieboliger ved at: 

  • Nedrive i alt 295 boliger, hvoraf 188 er nedrevet i forbindelse med opførelsen af Børne- og kulturhuset 

  • Nedlægge 35 boliger gennem sammenlægning af familieboliger 

  • Ommærke 20 familieboliger til ungdomsboliger 

  • Bygge 40 nye ældreboliger 

  • Opføre Børne- og kulturhuset 

  • Bygge 250 private boliger ved Selsmosen 

  • Opføre et nyt kvarterhus 

  • Skabe erhverv i egnede lokaler i Taastrupgaard

Prøveblokken, Blok 85, blev renoveret først og tog imod de første beboere i 2023.

Børne- og kulturhuset, der ligger i Taastrupgaard, har tilbud til alle børn i Høje-Taastrup Kommune

Læs mere

HVORDAN BLIVER FREMTIDENS TAASTRUPGAARD ?

Læs mere på Taastrupgaards hjemmeside her

HVAD ER ET OMDANNELSESOMRÅDE?

Læs mere på BL - Danmarks Almene Boliger her 

HVORFOR BLIVER TAASTRUPGAARD OMDANNET?

Læs mere på Landsbyggefonden her