AKK – Almene Kunstklubber
I august 2024 fik AKK – Almene Kunstklubber tildelt Bikubenfondens visionspris. Taastrupgaard var medansøger, og arbejdet med opstart af en lokal kunstklub påbegyndes i foråret 2025.
Siden her vil løbende blive opdateret.
Almene beboere skal have plads på den danske kunstscene: Nyt landsdækkende og prisbelønnet initiativ rykker til Taastrup
Taastrupgaard er et af de områder, som bliver en del af et nyt landsdækkende netværk, AKK-Almene Kunstklubber, som foreløbigt vil organisere seks kunstklubber i almene boligområder over hele Danmark. AKK vil ikke kun præsentere kunst der, hvor mennesker bor og lever, men rykke beslutningskraft og kuratering ind i boligområderne.
AKK – Almene Kunstklubber har netop modtaget Udstillingsprisen Vision for deres nyskabende ambition om at gøre beboere i almene boligområder til centrale aktører på den danske kunstscene.
I Taastrupgaard ønsker man at styrke sociale og kreative kompetencer, skabe relationer på tværs og række ud over kvarterets og kommunens grænse:
I Taastrupgaard arbejder vi med kunsten som en katalysator for social forandring - på både fysiske og sociale parametre. Fælles for de to greb er, at vi arbejder ud fra en stedsspecifik og ressourcebaseret tilgang, som tager udgangspunkt i boligområdets fysiske og menneskelige ressourcer og potentialer.
I Den boligsociale helhedsplan arbejder vi altid ud fra et beboerperspektiv for at sikre relevans og ligeværdighed i processerne, udtaler Sia Kristina Andersen, boligsocial leder, Taastrupgaard, og fortsætter:
Med etableringen af AKK i Taastrupgaard bygger vi videre på vores erfaringer med det 3-årige projekt ”Kysset” som vi afsluttede i foråret 24. Gennem 3 forskelligere kunstprojekter arbejdede vi med at styrke og udvikle ”kulturelt medborgerskab” i Taastrupgaard. Inddragelsen af beboerne i de kunstneriske processer har givet beboerne en ny stemme i deres boligområde - og på den måde styrket deres vej til at blive aktive og handlende medproducenter af kultur- og hverdagsliv i Fremtidens Taastrupgaard.
AKK- Almene kunstklubber vil over de næste måneder og år organisere nye og etablerede kunstklubber i almene boligområder i Lundtoftegade i København, Taastrup, Holstebro, Valby, Helsingør og Gellerup i Århus. Målsætningen er at skabe aktiviteter og fællesskab omkring kunsten gennem et stærkt, lokalt engagement i de almene boligområder. Indsatsen vil fremme initiativer udenfor den etablerede kunstscene og samtidig gøre samtidskunsten tilgængelig for flere – og flere forskellige – mennesker.
Kunstklubberne vil bryde med stigmatiseringen af de almene boligområder
AKK tror på, at kunstverdenen kan lære noget af de almene boligområders diversitet og sociale ansvarlighed, samt kultur for demokratisk organisering og inddragelse. Samtidig kan kunsten skabe nye rum for social, kulturel og politisk deltagelse i de almene boligområder og bringe nye stemmer frem.
Derfor er det også AKKs ambition, at kunsten kan medskabe fællesskaber, der understøtter boligområderne i at rykke sig fri af den stigmatisering, som områderne og beboerne indimellem pålægges af medier, politikere og meningsdannere.
Samtidig er indsatsen en undersøgelse af, hvad samtidskunst kan gøre for almene boligområder, og hvad det almene kan gøre for kunsten – gennem en løbende vidensopsamling og udfoldelse af begrebet ”almen kunst”. Følg med i udviklingen af AKK – Almene Kunstklubber her: https://www.almenekunstklubber.dk/.
Kunst i flere menneskers liv
Indsatsens nyskabelse ligger særligt i den praksis og metode, som AKK benytter til at få brudt med eksisterende barrierer, så mødet med kunst bliver nærværende i flere menneskers liv. Organisationen spejler de almene boligers demokratiske organisering, hvor de involverede kunstklubbers selvbestemmelse og deltagelse bliver afgørende for at kunsten kan gøre en forskel for flere mennesker og vores samfund.
AKK bygger bro mellem beboere, etablerede kunstinstitutioner, kommuner, civilsamfund, kunstnere, kunstformidlere, boligsociale helhedsplaner og en gruppe af erfarne vejledere, der kan bidrage med at opbygge de almene kunstklubber og skabe lokalt engagement.
Kunstklubberne vil præsentere og facilitere kunstmøder gennem udstillingsskærme, performances, lydkunst, kunstture og andre aktiviteter. Det er forventningen, at der igennem de seks kunstklubber vil foregå mere end 100 udstillingsaktiviteter i de kommende år.
For mere information kontakt
Sia Andersen
Boligsocial leder Taastrupgaard
AKB Taastrup / KAB
Mobil: 2932 3204
Mail: siaan@kab-bolig.dk
Samarbejdspartnere
AKK har samlet en fælles ressource af mere end 40 danske og internationale kunstnere og kunstnergrupper, samt 14 vejledere med erfaring fra kunst, boligpolitik, socialt arbejde, almene boligområder, journalistik, foreningsliv, aktivisme, antropologi med mere, der vil bidrage med at opstarte og udvikle kunstklubberne. Blandt vejlederne er kuratorerne Louise Lassen Iversen, Til Vægs, Ulrika Flink, Konsthall C, Stockholm, og Giovanna Esposito Yussef, Museum of Impossible Form, Helsinki.